Erbjuder service mellan åkerier och kunder – Frakt och transport för privatpersoner och företag
Fraktpriser2018-03-09T07:52:47+00:00

Fraktpriser

Hur räknar åkerier, transportföretag och logistikföretagen ut sina fraktpriser och vad kostar det?

Få fraktpriser från 4 åkerier här

Så räknas fraktpriser

Det finns många olika transportmetoder och fraktpriserna räknas ut olika beroende på vilken fraktlösning som du har behov för.

Vi har gjort en lista över de mest använda försändelsesmetoderna samt hur fraktpriser räknas ut.

Möbeltransport

Möblertransport sker i flera sammanhang. Det kan t.ex. vara om du har köpt en ny soffa på IKEA och önskar att frakta den hem till dig, eller om du köper din nya säng på en webshop som inte levererar soffan hem till din adress. Men möbletransport gör sig också gällande om du köper en vara på auktion eller begagnat på internet och inte själv vill hämta varan, men istället få den levererat till din adress.

Uträkning av fraktpriser på möbletransport

Ett åkeri som utför möbeltransporten blir som utgångspunkt betalda per timme. Men om han har flera leveranser på en runda får kunden normalt sett en fast pris på leveransen och så betalar leverantören till åkaren (t.ex. det möbelföretag som du har köpt varan hos). Dock är uträkningen annorlunda i det tillfälle där du själv bokar transporten och betalar åkeriet själv. Som du exempelvis kan göra via Smartfrakt.se.

Möbletransport täcker också andra transportformer som t.ex. cyklar, trädgårdsmaskiner, vitvaror osv. Som tummelfingeregel kan man säga att de varor som inte kan skickas med post skall skickas med en möbletransport, bortsett från saker som grus, sten, båtar och skepp osv.

Möbeltransport Fraktpris
Få upp till 4 erbjudanden på möbeltransport

Åkerier hos Smartfrakt.se kan erbjuda deras lediga plats på existerande turer, så att du endast skall betala för den extra tiden som åkaren skall använda för att utföra ditt uppdrag. Det blir med andra ord ”inflätat”.

Om det inte var möjligt att kombinera din transport med en annat uppdrag skulle du behöva betala för hela turen – dvs. pris per timme från Skellefteå till Köpenhamn vilket ville medföra en betydligt högre fraktpris.

Post

Post är en av de vanligaste och mest kända metoden för frakt. Här blir ditt gods skickat som paket med ett paketfirma som exempelvis Postnord, UPS, Fedex eller GLS.

Så räknas fraktprisen på post

Fraktprisen räknas ut baserat på paketets storlek, vikt, omdelning (alltså om paketet skall levereras hemma hos dig eller om du önskar att hämta den hos ett ombud) samt paketets destination (om den t.ex. skall skickas till utlandet).

Post Fraktpriser

Flyttföretag

Flytt av eget hem eller kontor är naturligtvis också en transportform. Här betalar du som utgångspunkt per timme för två personer och en lastbil. Flyttföretag skiljer sig från andra transportföretag då de endast utför flyttuppdrag – och investerar i det material som behövs för att kunna specialisera sig på flyttuppdrag. Det kan t.ex. vara våningstransportband, utrustning till manuellt tunga lyft (kassaskåp osv.) samt utrustning och expertkunskaper på att flytta piano eller liknande.

Uträkning av fraktpriser på flyttuppdrag

Fraktpriser från olika flyttföretag är som utgångsläge ett av de dyraste sätten för transport. Här blir det oftast endast genomfört ett uppdrag åt gången, dvs. att det endast är en person som betalar för turen, då hela flyttbilen ofta lastas upp med gods. Det skall dock fortfarande betalas för två personer på hela turen – dvs. även när de sitter i flyttbilen och kör mellan två adresser – och flyttuppdragen blir oftast utförda i lastbilar (och inte varubilar). Detta innebär ökade kostnader, dels för inköp av lastbil – men även högre bränslekostnader, broavgifter osv.

Fraktpriser på flyttföretag

Fraktpriser på flyttuppdrag är mycket individuella. Ofta blir ett flyttuppdrag besiktat innan det ges erbjudanden. Men som utgångspunkt är priset per timme för en flyttlastbil med två personer mellan 700,00 och 1200,00 kr.

Hämta erbjudande på flytt här
Uträkning av fraktpriser på flyttuppdrag

Så får du låga fraktpriser

Varje dag är det massor av fraktbilar som kör från A till B med gods för deras fasta kunder. I många tillfällen kör de tomhänta i retur – alltså från B till A – utan gods. Det tycker vi och åkerierna är onödigt slöseri med resurser.

Men de resurserna kan vändas och göra det möjligt för dig att få extra låga fraktpriser! För en fraktbil som redan är ute på vägarna, men har extra plats i bilen, kan erbjuda ett betydligt lägre fraktpris då alla omkostningar redan är betalda. Åkeriet vill gärna ha mer gods då det är deras levebröd och de flesta kunder vill ha ett lågt fraktpris, vilket slutligen är en bidragande faktor för en bra och avslutad handel.

Så får du fraktpriser via SmartFrakt.se

  • 1. Fyll i en beskrivning av det du önskar skall fraktas
  • 2. Vänta och få upp till fyra fraktpriser från olika åkerier
  • 3. Slå till när du har hittat ett bra pris och avtala transporten med åkeriet
Så får du låga fraktpriser
Skapa ditt uppdrag och få bra fraktpriser

Fraktpriser som är lätta att förstå

Om du t.ex. ringer och bokar en åkare till att hämta en begagnad soffa i Umeå och köra den till Luleå (eller vilka som helst andra städer) så upplever du ofta att fraktpriser räknas ut genom taxameter eller med en avgift per kilometer. Detta orsakar ofta ett otydligt slutpris som gör att de flesta tackar nej. Men via Smartfrakt.se kan du komma i kontakt med andra åkerier som ändå kör samma tur och har möjlighet för att erbjuda dig ett ”ta-med-pris” istället.

Det är flera vinnare!

Ett åkeri som har lite extra gods med i bilen istället för att köra hem tomhänta resulterar i extra glädje hos åkeriet. Det säger av sig självt – då det skapar en extra intjäning för åkeriet. En kund som kan frakta sitt gods billigt är en glad kund, inte bara pga. det låga priset – men även då handeln nog inte hade avslutas om kunden inte hade haft tillgång till bra fraktpriser. Slutligen gynnar detta även miljön, då du skickar gods med fraktbilar som redan fanns ute på vägarna – därför bidrar du också till att optimera fraktbilar så att mindre C02 utsläpp görs i vår natur.

Webbplats under utveckling - Vi öppnar snart :-)